Vapaaehtoisen raportoinnin ESRS standardi (VSME) mahdollistaa CSRD-linjatun raportoinnin

VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs) on nimensä mukaisesti vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin standardi, joka on tarkoitettu EU:n pakollisen kestävyysraportoinnin piiriin kuulumattomille pk- yrityksille, jotta ne voivat vastata esimerkiksi asiakkaidensa, rahoittajiensa ja muiden sidosryhmien tiedontarpeisiin. Raportoidessaan VSME:n mukaisesti yhtiön raportointi linjautuu EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaiseen raportointiin.

Standardi julkaistiin 17.12.2024. Standardia ei annettu komission delegoidulla säädöksellä. Standardi ei sisällä varmennusvelvoitetta. Nyt suunnitelmissa on, että myös VSME tulisi komission asetuksena annettuna, ja olisi siten osa EU-sääntelyä.

VSME kattaa kestävyysraportointia vastaavat osa-alueet yhdessä standardissa; ympäristöä, yhteiskunnallisia ja sosiaalisia sekä hallintotapaa koskevat näkökulmat. Kuitenkin raportoinnin vaatimusten kattama laajuus on kunkin osa-alueen osalta ESRS-standardien mukaista pakollista raportointia huomattavasti suppeampi kokonaisuus.

VSME standardi sisältää kaksi moduulia; basic sekä comprehensive -moduulit. Basic -moduuli kattaa kestävyysraportointia koskevat vähimmäistiedonantovaatimukset pk -yrityksille. Comprehensive  -moduulin tiedoilla yhtiö voi täydentää Basic -moduulin tiedonantovaatimuksia sidosryhmiä usein kiinnostavilla tiedoilla, kuten ilmastosiirtymäsuunnitelmalla. Yhtiö voi valita, raportoiko se ainoastaan Basic -moduulin osalta vai soveltaako se lisäksi Comprehensive -moduulia. Yhtiö voi myös sisällyttää raportointiin standardin kattamattomia lisätietoja, jotka ovat yhtiön toimialalle olennaisia.

Vaatimusten määrän lisäksi suuri eroavaisuus ESRS -standardien mukaiseen raportointiin liittyy olennaisten aiheiden identifioimisprosessiin. VSME-raportoinnissa yhtiö arvioi itse ne tiedot, joiden kokee soveltuvan omaan toimintaansa ja raportoi tämän lopputuleman pohjalta. VSME – raportointi ei velvoita yhtiötä kaksinkertaiseen olennaisuusanalyysiin tai siihen sisältyvään sidosryhmien kuulemiseen.

Olemme kuitenkin havainneet, että kaksinkertainen olennaisuusanalyysi on myös VSME -raportoijille todella hyödyllinen, sekä kestävyyden johtamisen, strategian kirkastamisen että myös sidosryhmien tiedontarpeita palvelevan raportoinnin sisällön suunnittelemisen kannalta. Lisäksi kaksinkertainen olennaisuusanalyysi syventää johdon ja koko organisaation osaamista kestävyysraportoinnin vaatimuksista ja kestävyysaiheiden sisällöstä.

Asiakkaamme ovat kokeneet kestävyysraportoinnin valmiuksien rakentamisen osalta  VSME raportoinnin sekä hyödylliseksi että toisaalta myös välttämättömäksi kilpailukykynsä säilyttämiseksi. Autamme mielellämme myös teitä linjaamaan organisaationne kestävyysraportoinnin ja samalla kestävyystekemisen strategiaan linjautuvaksi ja kilpailukykyiseksi!

Yhteydenotot:

peppi.palmuaro@impactful.fi

sirkku.palmuaro@impactful.fi

Edellinen
Edellinen

Case Lyyti: kohti vastuullisempaa tapahtumakokemusta

Seuraava
Seuraava

Sirkku Palmuaro: Omnibus - Miten 2. ja 3. aallon yritysten kannattaa nyt toimia epävarmuuden tilassa?